BESLENME ÇANTANIZ HAZIR MI ?
Günümüzde pek çok ebeveyn çocuklarının hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi için doğru beslenmenin ne kadar önemli olduğunun farkında. Bu nedenle okul kantininde satılan fast food ürünlere ve hazır gıdalara olan talep gittikçe azalmakta. Bunun sonucunda raflara kaldırdığımız beslenme çantalarımız yeniden değer kazanmakta. Peki beslenme çantalarımızı daha değerli hale getirmenin yollarını biliyor muyuz?
BÜTÜN BESİN GRUPLARINI KULLANMAYA ÖZEN GÖSTERİN
Çocuklarımızın beslenme çantanızda et,süt,sebze ve meyve grubunun olmasına dikkat etmelisiniz. Dışarıdan alacağı hamburger ve benzeri yiyecekler yerine evde hazırlanmış ton balıklı,tavuklu,peynirli sandviçler hem besin değeri açısından hem de hijyen açısından daha doğru bir tercih olacaktır.Hazırladığınız sandviçlerin içerisini mevsimine göre sebzelerle renklendirmek hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olacaktır. Menüyü ayran ve ya yoğurt gibi süt grubu olan bir besinle tamamlayın ve ara öğünde tüketmek üzere mevsimine uygun bir porsiyon meyve ilave etmeyi unutmayın.
ŞEKER İÇERİĞİ YÜKSEK BESİNLERE DİKKAT
Hazır meyve suları,gazlı içecekler,krema ve şeker oranı yüksek olan sıcak içecekler yerine süt,ayran,kefir,taze sıkılmış meyve suları kullanmak daha doğru bir tercih olacaktır. Ayrıca çikolata,şekerleme,bisküviler ve hazır pastane ürünleri yerine çocuklarımızın hem tatlı ihtiyacını hem de vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamasına yardımcı olacak kuru meyveleri tercih etmelisiniz.
DAHA ZEKİ ÇOCUKLAR İÇİN
Zihin açıklığı olsun diye çocuklarınıza içirdiğiniz şuruplar ve haplar yerine doğal yollarla bu ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Beslenme çantasına ilave edilecek bir çay bardağı ceviz,fındık ve badem gibi kuruyemişler çocuklarınızın omega ihtiyacını karşılar.Ayrıca bisküvi,kraker ve cips türü ürünlere daha az yönelmesini sağlar.
POSAYI İHMAL ETMEYİN
Gün içerisinde sulu yemek yeme imkanı bulamayan çocuklarımız için sebze ve meyveler kurtarıcıdır. Her beslenme çantasında mutlaka havuç,salatalık ve bunun gibi kolay taşınabilir bir sebze ve mevsimine uygun 2 porsiyon meyve bulunmalıdır.Böylece çocuklarımızın hem vitamin ve mineral hem de posa ihtiyacını karşılamış oluruz.
VÜCUT SU ORANI SAĞLIKLI OLMANIN GÖSTERGESİDİR
Yeni doğan bir bebeğin vücudunun yaklaşık %90’ı sudan oluşmakta ve zamanla bu su oranı yerini yağa bırakmaya başlamaktadır. Büyüme çağında bir çocuğun su oranı yaklaşık % 70 iken yetişkinlerde % 55-65 aralığına, 60 yaş ve üzerinde ise %45-50 aralığına kadar düşmektedir. Vücutta su oranının düşmesi başta yağ oranının yükselmesi olmak üzere pek çok sağlık problemine zemin hazırlamaktadır.Bu nedenle özellikle beslenme alışkanlıklarının şekillendiği bu dönemde günde 2-2.5 lt aralığında su tüketimi çok önemlidir. Yani beslenme çantalarında mutlaka suya yer açmalısınız.
HİJYEN VE PORSİYON KONTROLÜ ŞART
Tüketilen yiyeceğin besin değeri kadar önemli olan başka bir nokta ise hijyen ve saklama koşullarıdır. Yiyecekleri hazırlarken özellikle et ve et ürünlerinin iyi pişmiş olması ve kullanılan beslenme çantasının yiyecekleri soğuk tutan çantalardan olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde özellikle tavuk gibi hızlı bozulan et ürünleri besin zehirlenmelerine sebep olabilir. Ayrıca kullanılan ürünlerin son kullanma tarihi çantalara yerleştirilmeden son kez kontrol edilmelidir. Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden birisi olan obezitenin yaygınlaşmasının sebeplerinden birisi enerjisi yüksek besinlerin büyük porsiyonlarda tüketilmesidir. Bu nedenle hazırladığımız besinlerin yüksek miktarda yağ içermemesine ve çocuğun yaş grubuna göre uygun porsiyon ölçülerinde olmasına dikkat edilmelidir.
Günün büyük bölümünü dışarıda geçiren çocuklarımızın daha doğru tercihler yapmasını sağlamak için harekete geçin ve sağlıklı beslenme çantası hazırlayın. Hepinize sağlıklı ve mutlu bir yıl diliyorum.